2010. január 15., péntek

A Hőpapírokról röviden

A hőnyomtatós pénztárgépek és nyomtatók a hőérzékeny papír felmelegítésével teszik láthatóvá a rányomtatott szöveget, képet. A papír feketedését a hőnyomtató fej egy pontján keletkező hőenergia hozza létre.

A hőérzékeny réteg elszíneződése kb. 70 C fokon kezdődik, de a teljes láthatósághoz kb. 120 C fok szükséges.

A hőpapír azonban más hőhatásokra is reagál.
A környezet magas páratartalma, esetleg vízzel való érintkezése szintén a papír elszíneződését okozhatja.
Erős fényhatás, közvetlen napfény, erős hőhatás a láthatóság csökkenéséhez és a papír besárgulásához vezethet. (Tartós ideig ilyen helyen történő tárolásnál.)
Közvetlen napfény hatására a hőpapír elveszti (elhalványul) a már rányomtatott szöveget.

Tárolási, kezelési tanácsok:
A hőpapírt kb. 25 C foknál alacsonyabb, 65 %-nál nem magasabb páratartalmú, közvetlen fényhatásoktól mentes helyiségben a legoptimálisabb tárolni.

PVC irattartók helyett javasolt a poliészter, polipropilén, polietilén alapanyagú tárolóeszköz. A PVC tárgyak mindig tartalmaznak lágyítóanyagokat, amellyel tartósan érintkezve a hőpapír képalkotásra való képessége romlik, a rányomtatott kép halványul, kontrasztja csökken. Az öntapadós fóliák és ragasztószalagok is tartalmaznak ilyen lágyító anyagokat.

Célszerű kerülni az illékony szerves oldószerekkel való közvetlen érintkezést valamint az ilyen anyagokat tartalmazó ragasztószereket. (pl. alkohol, ketonok). Helyettük javasolt PVA (polivinil-alkohol), CMC (karboxi-metil-cellulóz) alapanyagú ragasztók használata.

A hőpapírra készült iratokat (pl. számla, nyugta) nem célszerű a nyomtatott felületükkel egymásra fektetve tárolni, mivel a nyomtatott kép és a szöveg átvivődik egyik felületről a másikra.

Normál tárolási feltételek mellett a hőpapír tárolhatósági ideje típustól függően 5 vagy 10 év.

Az alkalmazástechnikai lehetőségeket tekintve a hőpapírral üzemeltetett nyomtatók semmiben sem maradnak el a hagyományos printerektől (mátrix nyomtató).

További információ: http://www.penztargeptekercs.hu/index_elemei/hopapir.htm

             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése